TZUNAMIS Hjältar/Heroes, malmö festival

Möt Malmös superhjältar!  Border Crusher, The provider, Kali mama, Workin’ class hydra, Whistle blower, Sergeant Peace Maker och Douche bag drop out. Bespottade, förtalade, dumförklarade och utnyttjade – annars bortglömda.  Antagligen har du någon gång suttit bredvid dem på bussen, träffat dem på vårdcentralen, i fikarummet eller på gågatan. Nu har de svidat om och bildat ett eget superhjälteteam.

Border Crusher:

Superkrafter: Outsinlig energi och styrka. Ett hjärta av diamant som aldrig går i kras, trots de påfrestningar som det utsätts för. Border Crusher är den som överklagar alla utvisningsbeslut, hittar ett ledigt rum åt den som saknar ett svenskt pass och någonstans att vila sitt huvud om nätterna, den som följer med till flyktinghälsan, den som tolkar, den som ordnar tolkar, den som skriver debattartiklar som vädjar till döva öron, den som ordnar manifestationer, sorgetåg, pengainsamlingar, språkcaféer, den som köper jojo-kort och cykellampor, den som så gärna vill att ni ska lyssna att den sjunger sitt budskap i en musikal, den som promenerar från Malmö till Stockholm för att berätta, den som korsat ett hav i en gummibåt avsedd för halva antalet av passagerarna, den som inte är blond och blåögd. Om kvällarna viskar den tröstande ord i telefonen till den vars oro gör att sömnen ter sig fjärran i förvaret i Åstorp.

20140814_163707

20140814_163550

20140814_121524

20140814_163540

bordercrush

Kali Mama:

Superkrafter: Sover aldrig. Häpnadsväckande simultanförmåga. Försörjer på egen hand två barn och en dement mor. Vänder på slantar, handlar, lagar mat, tröstar, hjälper till med läxor, tvättar, städar, lindrar ångest, bråkar, byter blöjor, går på föräldramöten och utvecklingssamtal, lämnar på träning, sitter vakt på sjukhuset, lämnar alltid kakor åt morgonpersonalen när hon går av nattskiftet på sitt underbetalda arbete innan hon går hem till sitt obetalda arbete.

kali

20140815_182218

20140814_225357

kalidetail

Workin’ class hydra:

Superkrafter: En ofrivillig sådan – huggs dess huvud av så dyker det upp två till, till samma pris! Har förmågan att springa blixtsnabbt mellan korridorer och kan gå nästan 10 timmar utan vare sig mat eller vila. Workin’ class hydran uppfostrar en ny generation människor, torkar dina ungars rumpor, torkar din rumpa när du blivit för gammal eller sjuk för att göra det själv, förpackar ditt halvfabrikat, städar din trappuppgång (och ibland även din sekelskiftesvåning), plåstrar om dig när du gjort dig illa och har utvecklat ett pansar inför att smutskastas offentligt och att få sin existens förnekad.

20140814_200224

 unnamed

hydra

hydralogo

The Provider:

Superkrafter: Besitter ett ogenomträngligt kraftfält som skyddar mot argsinta blickar och konspirationsteorier om dennes ursprung, levnadssätt och avsikter – spridda i partiprogram, riksdagsdebatter och oräkneliga tidningsartiklar. En av nöden skapad styrka att åka från land till land för att kunna garantera sin familjs fortsatta försörjning, utan att någonsin få hjälp av någon, vart hen än kommer.

20140814_185207

 provider

Sergeant Peace Maker:

Superkrafter:  Förmågan att på ett kreativt sätt förmedla det ack så självklara. Där andra ser börsnoteringar stiga samtidigt som krig bryter ut på alla andra platser än just här, ser Sergeant Peace Maker ett samband. Hen förväntas få Nobels fredspris år 2024 för att ha räknat ut den svårlösta ekvationen vapenförsäljning /><>//=  krig = -neutral hållning. Tillsvidare skriver hen böcker, föreläser och målar pansarvagnar rosa.

20140814_171950

20140814_171958

Douchebag dropout:

Superkrafter: Förmågan att erkänna att en har haft fel. The douchebag dropout spenderade sina ungdomsår med tvivelaktiga typer som var märkligt besatta av fornstora dagar, men som ändå förnekade stora delar av historiska händelseförlopp. Hmmmm. Hen stannade inne hela sommaren mellan nian och gymnasiet och tänkte riktigt, riktigt mycket. The douchebag dropout skaffade sig en ny garderob och gav sig ut på stan – denna gång inte för att skrika försmädelser efter folk med avvikande utseenden – utan för att engagera sig för en värld utan gränser.

20140815_182445douchedetail

Whistle Blower:

Superkrafter: Kan tala med den klaraste av röster. Ibland ljuder den land och rike runt men oftast bara upp till HR-avdelningen.  Struntar din chef i att uppfylla föreskrivna krav på en god arbetsmiljö? Har det kommit till din kännedom att fabriken du arbetar på producerar fiskpinnar med spår av kattunge? Ägs skolan du jobbar på av ett bolag som ägs av ett bolag som ägs av ett bolag som ägs av Camorran? Say no more, Whistle blowern är där för dig!

20140814_161202

whistle

20140814_121847 flera

Stort tack till Nordsjö AkzoNobel för färgsponsring!